estudi-1-Ràdio-Roda_-2016

L’any 2010, Ràdio Roda va complir els 60 anys de la seva inauguració. En l’acte de celebració d’aquest anversari, que va tenir lloc el 18 de setembre del 2010 a la Porxada de Can Planoles, coincidint amb la Festa Major de Roda de Ter, es va retre homenatge a les primeres persones que van col·laborar a tirar endavant l’emissora. Aquesta no és una feina senzilla perquè sempre es pot caure en l’error d’oblidar-se d’algú que va ser peça clau en aquell moment. Per això es va organitzar una festa el més oberta possible per tal que tothom s’hi sentís convidat.

Des que es va inaugurar l’emissora, per la Festa Major del 1950, han estat moltes les persones que han passat pels estudis de Ràdio Roda. Una emissora que va arribar de la mà de l’església i que la seva primera ubicació va ser als baixos de la rectoria. L’ofici cantat de la Festa Major del poble del 1950 va ser la primera emissió. Aquesta informació us la podem explicar perquè així ho hem llegit en escrits del rodenc Jaume Salés i Sanjaume, que a més d’haver col·laborat durant molts anys a la revista “Roda de Ter”, de la qual també en va ser el director durant uns anys, també va formar part de Ràdio Roda i va ser un estret col·laborador de Miquel Vilar i Blanch, en Manolito.

El febrer del 2010, des de l’emissora i la revista RDT es va trucar en Jaume Salés per poder-lo entrevistar i que ens expliqués de viva veu la història i els records que tenia de Ràdio Roda. El seu fill, en Jaume Salés Malian, però, ja ens va dir que en Jaume no es trobava gaire bé. Des d’aquella trucada i fins el dia que es va morir ja va ser un anar i venir de l’hospital a casa seva i de casa seva a l’hospital. Però la gran feinada que va fer en Jaume Salés durant tota la seva vida, ens ha ajudat a conèixer i anar desgranant la història de Ràdio Roda per a tots aquells que no la vam viure. Vam poder parlar amb dos testimonis que ens van explicar el seu pas per l’emissora ja que en van ser unes de les primeres veus: Amàlia Vilaplana i el dr. Josep Rovira, que l’any 2010 tenien 79 i 78 anys, respectivament. Han passat molts anys, però l’Amàlia i en Josep guardaven un viu record del seu pas per l’emissora i podeu llegir el seu testimoni a les línies següents.

 

ELS INICIS DE RÀDIO RODA DE TER

Ràdio Roda de Ter va tenir un caire parroquial des dels inicis, d’Acció Catòlica. I el novembre del mateix any de la inauguració va ser adquirida per l’Ajuntament de Roda. En aquell moment es va crear una junta o patronat per tirar endavant l’emissora, del qual en Manolito en fou nomenat director. Tal i com hem pogut llegir en un article d’en Manolito, publicat a l’edició extraordinària de la revista “Roda de Ter” de Festa Major de l’any 1980: “fue un parto feliz y no muy caro: 13.500 pessetas”. Ràdio Roda de Ter va néixer en un moment que hi havia un panorama radifònic important. I va arribar el moment que des de Madrid es van donar ordre per legalitzar les emissores i es va crear la REM. L’emissora va entrar a formar part de la xarxa d’emissores de El Movimiento i portava l’indicatiu 53.

 

quico-serra

 

A causa d’aquesta legaltizació, tal i com explica en Manolito en el mateix article, diverses emissores van desaparèixer, entre elles, Ràdio Vic. Als volts dels anys 1952 o 53, va arribar de Vic una ordre episcopal que va ordenar que Ràdio Roda de Ter deixés d’emetre des dels locals de la parròquia, perquè “no era bien visto”. I va ser l’alcalde d’aquells moments, Josep Pujols, que va intervenir per tal que l’emissora es pogués ubicar a l’oficina de la CNS, a la plaça Major.

 

en manolito

 

La primera etapa de Ràdio Roda de Ter va acabar el 1965, quan va deixar d’emetre per motiu tècnics que ja des de Madrid es va ordenar, a algunes emissores, emetre en Freqüència Modulada (FM). En aquells moments, la majoria d’aparells de ràdio no sintonitzaven aquesta freqüència i la incertesa de si algú podria escoltar la programació de l’emissora, sumat al cost econòmic que suposaria reconvertir tècnicament la ràdio, va posar punt i final a la primera etapa de Ràdio Roda de Ter. I va desaparèixer durant 19 anys. Quan Ràdio Roda torna a emetre i ho fa des de la FM, Miquel Vilar (Manolito) torna a agafar les regnes de l’emissora, amb l’estreta col·laboració d’en Quico Serra. Els estudis es van situar al carrer Bac, número 13, i va entrar una fornada de gent nova i jove. Això, però, ja formar part d’un altre moment de la història que podeu rellegir en els escrits de la nostra premsa local.

 

Programa radio roda