Entrevista a Mireia Villanueva Cabanas

«He après a planificar any a any, així sento que sóc jo la que decideixo sobre el meu temps»

Mireia Villanueva està vivint actualment a Cusco, Perú, on treballa d’educadora social en un projecte amb adolescents i joves.

MIREIA VILLANUEVA CABANAS (Granollers, 3-9-1987)
Fotògraf i realitzador audiovisual.
Ciutat actual on resideixes: Cusco, Perú.
Any que vas marxar de Roda de Ter: 2011
Què has estudiat: Educació Social
De què treballes: D’educadora social en un projecte amb adolescents i joves.
Hobby / aficions: Castellers, llegir i caminar.
Pel·lícula: Invictus.
Llibre: Mil sols esplèndids de Khaled Hosseini.
Grup de música preferit: Ara mateix, Txarango.

 

Quan i per què vas marxar de Roda de Ter?

Vaig marxar de Roda el 2011, ara ja fa 6 anys. Vaig marxar perquè volia viure una experiència de voluntariat en un país de sud Amèrica i a més per donar-me un espai a mi mateixa, sortir del que coneixem i conèixer una altre cultura. Primer vaig estar 3 mesos a Cusco de voluntària al projecte Casa Hogar Mantay, un projecte amb mares adolescents, noies víctimes de violacions i abusos sexuals, la majoria intra familiars, que s’han queda embarassades i a Perú l’avortament està prohibit. Em va encantar el projecte i vaig pensar que 3 mesos eren massa poc, així que vaig tornar i d’això en fa 6 anys, encara que desprès he treballat en altres projectes.

Què és el que t’ha sorprès més de la nova societat en la que vius?

La veritat és que moltes coses, és una societat molt diferent i per tant són moltes les coses que m’han sorprès, però jo en destacaria dues. La primera és que tot, a primera vista, sembla un caos, però en aquest caos tot funciona i la veritat és que et sorprenen de tot el que arriben a organitzar. La segona cosa que m’ha sorprès és que en general són uns busca vides i tenen una visió de com viure la vida i com guanyar-se la vida molt més dinàmica que nosaltres, es mouen molt més.

Com és la gent del nou país?

Són una gent molt amable i acollidora en general i com deia són bons busca vides. Ara bé, a Cusco en concret, al ser una ciutat tant massificada pel turisme i pel caràcter aquest de viure en un lloc amb tanta duresa pel clima i l’altitud, són bastant tancats. Una cosa que m’ha sorprès molt de la gent és que són racistes entre ells, i la hipocresia bastant generalitzada que hi ha. Ara, també tenen aquell bonic caràcter llatinoamericà de cuidar-te, mimar-te, la passió, el viure el moment, treure’s les castanyes del foc…

Què és el millor que t’ha passat al nou país?

Conèixer-me a mi mateixa, sortir del rol que tenia establert a la zona de confort i redescobrir-me, això m’ha obert un camí que m’ha ajudat a créixer molt com a persona.

Què és al que més costa d’adaptar-te del nou país?

La informalitat i algunes pràctiques tradicionals i culturals que tenen.

Si mai marxes, què t’emportaries?

El ritme de vida i que sento que aquí encara, sobretot en l’àmbit laboral, es veu a la persona.

Visc en un dels barris alts de la ciutat, el barri de San Blas. Des de casa veig casi tot Cusco, a la dreta el casc antic, històric i a l’esquerre tot el que ha crescut aquesta ciutat.

Què tenen en comú el teu país i el país d’acollida?

La veritat és que em costa trobar què tenen en comú, com deia son països, societats i cultures molt diferents. A mi cada vegada que vinc de visita em costa més acostumar-me perquè la vida, la manera de viure… s’entenen molt diferent en un lloc i l’altre.

Què és el que més trobes a faltar del teu país?

La família, els amics, les celebracions culturals (castellers, festa major, sant Jordi…) i el fuet, evidentment.

On et veus d’aquí 5 anys?

No em veig a Cusco, però una cosa que he après vivint aquí i que m’agradaria no perdre és això de planificar any a any, així sento que sóc jo la que decideixo sobre el meu temps, el meu pròxim pas… la meva vida.

Quin és el teu ideal de felicitat…

Fer allò que sents que vols fer.

Un lema

“Mucha gente pequeña, en lugares pequeños, haciendo cosas pequeñas pueden cambiar el mundo.” Eduardo Galeano

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada